Batavierenrace

Batavierenrace in het kort

Vorig jaar heeft NOVA voor het eerst meegedaan aan de batavierenrace. Bij de batavierenrace ren je in een team van 25 studenten van Nijmegen naar Enschede in estafettevorm. Iedereen rent 1x een kleiner stukje. De afstanden en route zijn vastgesteld door de organisatie van de batavierenrace en daar mag niet van worden afgeweken.

Batavierenrace uitgebreider

Een batavierenteam bestaat uit 16 heren en 9 dames. De routes voor de dames zijn tussen de 5km en 8 km hardlopen. De herenroutes tussen de 7km en 10km hardlopen. Hier zijn de afstanden van vorig jaar te vinden. Per route is een maximale tijd vastgesteld waarbinnen je je afstand moet rennen, anders krijgt het team een extra straftijd. Als je gemiddeld boven de 8 km/uur kan rennen zit je veilig.

Er doen ongeveer 8500 studenten mee met de batavierenrace, dus je loopt nooit alleen. Ook fietst er altijd iemand van NOVA mee. Je gaat eigenlijk met z’n tweeën op pad. Het NOVAteam heeft een nacht, een ochtend en een middagploeg. Als NOVA zijnde hebben we 1 negenpersoonsbusje die je als ploeg gebruikt. Als de loper zijn afstand is aan’t rennen gaat de rest van het team met het busje naar het volgende wisselpunt. Tussendoor wissel je als loper en fietser bij een wisselpunt onderling om zodat het busje een wisselpunt kan overslaan. Als iedereen van de nachtploeg heeft gerend staat de hele ochtendploeg klaar en wordt het busje overgedragen. Ploegen komen door de organisatie geregelde tourbussen op de juiste locatie.

Als loper heb je een hesje met je teamnummer erop en een chip erin. Hiermee wordt je tijd geregistreerd. Als je bij een wisselpunt door het registratiepoortje gerend bent stopt jouw tijd en gaat meteen de tijd van de volgende loper beginnen. Dus je kunt niet even rustig napraten!

Batavierenfeest

Na afloop is in Enschede het grootste studentenfeest van de Benelux. Hier worden de winnaars van de race bekend gemaakt en gehuldigd en de winnaar van de bata4life bekend gemaakt (vorig jaar gewonnen door NOVA!!!). De rest van het gedeelte “grootste feest van...” spreekt voor zich!

Bata4life

In aanloop naar, tijdens en na de Batavierenrace willen we individueel en/of samen met NOVA meedoen aan Bata4life. Deze actie is voor alle deelnemers van de Batavierenrace, door jezelf in te zetten voor KWF Kankerbestrijding. De inspanningen per loper en team worden bijgehouden op de bata4life site. Vorig jaar is NOVA op de eerste plek geëindigd met op moment van de prijsuitreiking €2883,38 opgehaald te hebben voor het KWF. Na de race zijn we zelfs boven de €3000 uitgekomen! Dit jaar gaan we natuurlijk ook weer voor een record!

Kosten

Vraag het aan een van de renners van vorig jaar, het is een geniaal evenement wat je zeker op je studentenCV moet hebben staan! Helaas zijn geniale dingen niet gratis. Hoeveel het dit jaar per persoon gaat kosten is niet helemaal zeker. Om een inschatting te kunnen maken kunnen we naar vorig jaar kijken.
- NOVA sponsort dit jaar als vereniging het inschrijfgeld, wat dit jaar €280 is.
- vorig jaar hadden we een shirtsponsor (Alewijnse), wat ons als team €420 gescheeld heeft
- Verdere kosten zoals busbonnen (voor ploegenwissel), avondeten, busje huren en benzine, avondeten, eten voor onderweg kwam vorig jaar op een totaal van €782.
We hebben een aantal dingen van vorig jaar geleerd en kunnen zo de kosten nog verder naar beneden brengen, maar ga er vanuit dat de kosten tussen de €30 en €38 liggen als je meedoet met de batavierenrace! Dit is exclusief je bier bij het batavierenfeestje!

Hoe het vorig jaar ging

Voorbereiding

Toen het team bekend was is er op een donderdagavond in de voorjaarsvakantie een gezamenlijke training gehouden en daarna hebben we een vergadering gehouden waar de afstanden werden bepaald wie wat ging lopen en welke acties we voor bata4life gingen doen.

We hebben zowel individueel en als team heel veel gedaan voor bata4life. Het begon vorig jaar bij de NOVAjaarnach. De hele avond stond in het teken van de batavierenrace. Je kon voor €0,50 extra je biertje naar een batabiertje upgraden. Hetzelfde biertje, maar nu met twee kwartjes voor het goede doel! Toen later op de avond het feestje voor de niet taartgooiers op de gang verder ging konden er ook bataliedjes bij DJ Ary aangevraagd worden en voor €2 kon er weer een liedje (dat je niet aanstond) uitzetten. Naarmate de avond vorderde werd dit spelletje steeds gezelliger. Liedjes kon je aanvragen via een wenteltrap waarboven een telefoon stond aangesloten op het geluidssysteem. Deze avond heeft al €709 voor bata4life opgeleverd.

In de weken daarna heeft iedereen ook individueel reclame gemaakt naar vrienden en familie en zijn er nog een aantal kleine activiteiten in de SooS geweest. Dit heeft opgeleverd dat we vorig jaar met een megamooi bedrag op de eerste plek geëindigd zijn!

Een groep heeft elke woensdag tijdens het sporten in de SooS geoefend voor de batavierenrace en andere weer individueel.

Dag van vertrek

We hebben als team in de SooS avond gegeten, een sponsorbedank bord gemaakt en zijn vertrokken naar Nijmegen waar we het KWF filmpje opgenomen hebben. Daarna zijn de ochtend en middagploeg naar Enschede doorgereden om daar het tentenkamp op te zetten en te gaan slapen.

De race zelf

Dat ga je dit jaar meemaken, vraag maar eens aan een van de lopers van vorig jaar naar hun ervaringen.

Finish

Als de laatste loper gefinisht is gaan we keihard feesten tot de vroege uurtjes, slapen we met z’n allen in ons tentenkamp in Enschede om de volgende dag weer richting de SooS te gaan. We zijn als team NOVA vorig jaar op de 298 plek van de 334 gefinishte teams geëindigd met een totale tijd van 17:01:58

Wat verwachten we van jou?

- Je een stukje kan hardlopen
- Je vrij bent van vrijdagmiddag 22 april tot zondagmiddag 24 april
- Je een eigen bijdrage van ongeveer €38 betaald
- Je je een beetje in wilt zetten voor Bata4life!
- Je een student bent (dit jaar wordt er strenger op gecontroleerd)

Wil jij ook meedoen? Mail dan naar batavierenrace@sv-nova.nl of app Ron, van Loenen of David!